teisipäev, 12. jaanuar 2010

Kui hhea rraamat!

Esiteks natuke teavitustööd. Üritus: "Kodumaa kadunud poja ja tütre tagasitulek", koht: Lennu Jaam, kuupäev: töölispüha 1.mai, kellaaeg: 20:20. Kes sõnumi dešifreerib, on lahkesti palutud osalema.

Paar postitust tagasi lubasin rääkida, miks meie bagaaž üha kaalukamaks muutub. Põhjus on selles, et tellisime hunniku raamatuid (kahe peale kokku ligi 30) ja ootame kevadet, et saaks kõiki lugeda (praegu võtab kool kogu aja ära). Oleme vist (kindlasti?) ametlikult nohkarid (aga uhked selle üle!). Nagu nohikule kohane, loen rasket kirjandust (sõna otseses mõttes), kokku vist umbes 10 kilo (koos sügisel soetatud tellistega), seega pagasi kaalu lubatu piires hoidmine saab olema põnev väljakutse.

Raamatute loetelu pole välja toodud mitte tuusamise või tüütamise eesmärgil, vaid selleks, et asjast huvitatud inimesed meie käest seda vaimuvara laenata saaks (usaldusväärsust kontrollime kehaskänneritega). Enne asja juurde asumist märgiks veel ära, et tegime siia küll kaks eraldi nimekirja, aga palju on ka neid raamatuid, mis mõlemaid huvitavad ja kindlasti saab erinevate loetud teemade üle pikalt-põhjalikult arutleda/vaielda (ega me muud siin Kanaaadas ei teegi kui targutame kahekesi.)

Minu raamatukogu rikastus järgnevalt:

  • Psychology in the Physical and Manual Therapies. Psühholoogia füsio- ja manuaalteraapias; väga kasulik raamat, kuna psühholoogiast ööd ega mütsi taipamata pole ka rehabilitatsioon ja teraapia väga edukad. Ühe näitena peaks füsio ära tundma inimesed, kes haigusele/vigastusele tavapärasest kõrgema ärevuse ja stressitasemega reageerivad. Biopsühhosotsiaalne lähenemine, ajeee!
  • Therapeutic Exercises Using the Swiss Ball. Terapeutilised harjutused palliga (pallil, pallilt, pallina...)
  • Stretching Anatomy. Venitamise anatoomia, sest pildiraamatud on ka toredad.
  • Women's Health in Physical Therapy. Naiste tervise füsioteraapia, teemadeks näiteks viimase aja moehitt vaagnapõhjalihased, rasedus, osteoporoos, töötervishoid, rinnavähk jpm.
  • Pediatric Massage Therapy. Laste massaažiteraapia; kas keegi laenaks titat, keda saaks näppida?
  • Teaching Motor Skills to Children With Cerebral Palsy And Similar Movement Disorders: A Guide for Parents And Professionals. Motoorsete oskuste õpetamine tserebraalparalüüsi jt sarnaste liikumishäiretega lastele.
  • Debra Shogan, Sport Ethics in Context. Spordieetika, sviit lööv.
  • Child Development: Principles and Perspectives. Lapse arengu erinevad aspektid; tellitud sai just seetõttu, et tahaks süveneda lapse arengu teistesse aspektidesse, füüsilise arengu kohta juba korralik kirjandus olemas.
  • Ursula Franklin, The Real World of Technology. Tehnoloogia imbumisest absoluutselt kõigisse eluvaldkondadesse ning sellega seostuvatest eetilistest jm probleemidest.
  • Mitch Albom, The Five People You Meet in Heaven. Vaatasime loengus raamatu põhjal tehtud filmi algust, tundus täitsa hea. Kahju ainult, et siin ühikas tõmmata ei saa...
  • Jodi Picoult, My Sister's Keeper. Süžee järgmine: Anna on sunnitud olema oma vanema õe Kate'i luuüdi- ja elundidoonor, kuna Kate'il on leukeemia. Anna sündiski tegelikult ainult seetõttu, et vanemat õde elus hoida. Ja siis hakkab Anna senise elukorralduse vastu mässama. Vot selline intrigeeriv teema...
  • Susan Bordo, Unbearable Weight: Feminism, Western Culture, and the Body." Lugesin Google Books'ist sissejuhatust ja kibelen täiega raamatut tervenisti läbi lugema.
  • Diane E. Levin (blogi peab ka!) & Jean Kilbourne, So Sexy So Soon: The New Sexualized Childhood and What Parents Can Do to Protect Their Kids. Raamat lapsepõlvest üleseksualiseeritud ühiskonnas.
Ja siin on siis teine nimekiri (järjekord on juhuslik):

  • Marjorie Garber, Bisexuality and the Eroticism of Everyday Life. Pmst see teooria seksuaalsusest, millega mina nõus olen, st kui sotsiaalsed mõjud kõrvale jätta, ei ole olemas binaarset jaotust "homodeks" ja "heteroteks" (ja kõiki neid perversseid hinnanguid, mida ühele või teisele külge kleebitakse). Ilus täiendus mu Foucault' triloogiale seksuaalsuse ajaloost.
  • Mahmood Mamdani, When Victims Become Killers: Colonialism, Nativism, and the Genocide in Rwanda. Sügavuti minev suurepärane raamat Ruanda genotsiidist Mamdanilt, kellest ma olen juba põgusalt rääkinud.
  • Courtney Jung, Then I Was Black: South African Political Identities in Transition. Ühe mu siinse õppejõu kirjutatud raamat identiteedipoliitikast LAV-is apartheidi ajal ja järel. Tema teine raamat, mis mul ka olemas on, räägib nö pärismaalaste õigustest kriitilise liberalismi prisma läbi (tõsiselt hea teoreetiline pool, mis paneb korraga ära nii Rawlsile kui ka Taylorile).
  • Benedict Anderson, Imagined Communities: Reflections on the Origin and Spread of Nationalism. Paljudele ei ole vaja rohkem öeldagi. Räägib rahvuste ja rahvusluse tekkest/tekitamisest. Mõtlesin, et kuivõrd ma seda olen päris tihti kasutanud, peaks oma koopia ka olemas olema.
  • Anthony Marx, Making Race and Nation: A Comparison of the United States, South Africa, and Brazil. Rassist, rahvusest ning nende mõistete põimumisest USA-s, LAV-is ja Brasiilias. Marx (mitte Karl, vaid Anthony - sugulusside minu teada puudub) on väga hää kirjutaja.
  • Anthony Marx, Faith in Nation: Exclusionary Origins of Nationalism. Teine Marxi raamat, seekord religiooni ja rahvuse kokkupuutest.
  • Jeffrey Herbst, States and Power in Africa. Hää üldine käsitlus Aafrika poliitikast, kuigi oma probleemidega.
  • John Hutchinson ja Anthony Smith, Ethnicity. Suurepärane kompendium erinevatest etnilisuse käsitlustest.
  • John Hutchinson ja Anthony Smith, Nationalism. Jälle kompendium, jälle väga hea. Seekord rahvusest ja rahvuslusest.
  • Erving Goffman, Stigma: Notes on the Management of Spoiled Identity. Oma ala tippteos stigmatiseerimisest.
  • David Swartz, Culture and Power: The Sociology of Pierre Bourdieu. Ei hakanud mõnda konkreetset Bourdieu raamatut ostma, vaid soetasin alustuseks kokkuvõtva tõlgenduse, mida üks mu õppejõududest soojalt soovitas. Field ja habitus, aje.
  • Jean Kilbourne, Can't Buy My Love: How Advertising Changes the Way We Think and Feel. Väga hää raamat reklaamist ja selle mõjudest.
  • Judith Butler, Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity. Üks tuntumaid post-strukturalistlikke feministe ever. Väljavõtteid olen juba lugenud, nüüd saan tervenisti ette võtta. Butler esindab feminismi nö transformative suunda, millega ma ka ennast samastada võiksin (valehäbi tundmata).
  • V. Y. Mudimbe, The Invention of Africa: Gnosis, Philosophy, and the Order of Knowledge. Mudimbe on Aafrika jaoks see, kes on Said Oriendi jaoks. Raamat Aafrikast ja selle tähendus(t)est. Omajagu kriitikat saanud küll...
Tartu Ülikooli raamatukogus on neist olemas ainult 3 või 4. Goffmani ja Mudimbe puudumine tuli küll üllatusena... Tegelikult tahaks veel päris mitut, näiteks Talal Asadi Formations of the Secular: Christianity, Islam, Modernity ja Peter Geschiere The Modernity of Witchcraft: Politics and the Occult in Postcolonial Africa. Ja mitmeid teisi Mamdani, Butleri, Bourdieu', Foucault' jt raamatuid. Kuid noh, kõigepealt tuleb need läbi töötada.

PS. Kas saite aru, kui kirjutaja vahetus?

3 kommentaari:

TT ütles ...

Seda nimekirja nahes soovitan soojalt oma lennukipileti pealt vaadata palju teil pagasit lubatud kaasa votta. Veel suvel oli lihtsam ja ulekilodesse suhtuti usna rahulikult (eriti kui valida kena naitsik check-in'is ja votta kokku koik oma psuhholoogilise mojutamise oskused:)

Aga hiljuti kais kulas sugulane Eestist, kelle pagas lausa apteekerliku tapsusega kaaluti ja teatati, et iga ulekilo maksab 45 eurot!!! Eks eri lennuliinidel on erinev poliitika ja taks aga hea eelnevalt kindlaks teha, et ei tuleks ebameeldivaid ullatusi.

Liina ütles ...

Õnneks saab ka käsipagasisse võtta kuskil 10 kilo ja inimese kohta on pagasilimiit 46 kilo, seega umbes 56. Ehk saab hakkama:P

Lilian ütles ...

My Sister's Keeper on ka filmina nüüd olemas ja IMDB annab sellele 7.4 http://www.imdb.com/title/tt1078588/.