neljapäev, 28. jaanuar 2010

"The unexamined life is not worth living." — Socrates

Filmis "Examined life" ("Mõtestatud elu", st kriitiline eneseanalüüs) räägivad erinevad filosoofid New Yorgis ringi jalutades erinevatest igapäevaeluprobleemidest ja eetilistest dilemmadest. Täispika variandi puudumisel panen siia väikese fragmendi.



Noppeid ka. Esiteks Cornel Westi lause, et oma mõttemaailma kriitiliseks analüüsiks on vaja rohkem julgust kui sõduril lahingusse minemiseks. Olen viimasel ajal palju mõelnud selle peale, et ebamugavustunne, mis tekib enda mugavate hoiakute ja arvamuste (kriitlisel) lahkamisel, ei ole tegelikult üldse halb, vaid pigem edasiviiv...

Teiseks Peter Singeri kriitiline suhtumine tarbimisse ja antud näitel kallite firmamärkide soetamisse, mida ta peab ebaeetiliseks. Armanihugobossipradachaneligucci jt kokkukuhjamine tundub pigem tühjusetäide kui prestiiži, võimu ja "laheduse" näitaja. Kas tõesti peab endale rahapatakad (mainitud firmamärkide näol) selga/jalga panema, et end väärtusliku inimesena tunda?

Singeri suhtumine on väga värskendav vaheldus tarbimisühiskonna "väärtustele". Andku majandusinimesed mulle andeks, aga kuidagi väga küüniline on rääkida, et hakaku inimesed jälle kiiresti tarbima, et masust üle saada, st lahendus on TARBIMISES, kuna kõigil on ju vaja uut plasmatelerit, mitut autot (mida suuremad, seda paremad) ja oma maja. Sellega seoses lugesin hiljuti ühte artiklit, kus kritiseeriti majanduskasvu aastatel (ka näiteks peaministri poolt) promotud "oma" korteri või maja ostmist (loe: hiigellaenu võtmist ja pangaorjust), mille tõttu praegu väga paljud pered praktiliselt kõigest ilma on jäänud. Eriti masendavad on lood pensionäridest, kes kunagi oma laste laene käendasid ja siis masu tõttu elamispinnast ilma jäid.

Lõpetuseks veel tarbimisest: soovitan vaadata seda päris halba Reporteri videoklippi, kus naised räägivad, palju neil kuus enda "tuunimiseks" kulub. Valusalt riivas kõrva ka klipi alatoon, et mehel peab "väärtusliku" ehk "tuunitud" (st "ilusa") naise "pidamiseks" olema raha nagu raba. Stiilis "panen autole uued valuveljed ja siis annan piffile raha, et ta saaks kolme tonni eest endale huulekontuuri tätoveeringu lasta teha." Mõtestatud elu, tõepoolest.

7 kommentaari:

K ütles ...

mmmmmmmmmmmmmmmmmm Singer mmmmmmmmmmmmmmmmmm

Aro ütles ...

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm huulekontuuritätoveering mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Aro ütles ...

ps naine = auto

Jaanika ütles ...

Ma ütleks, et neil naistel on lihtsalt liiga palju vaba aega ja vaba raha

Liina ütles ...

Kuidagi nukker, et seda vaba aega ja raha kuidagi konstruktiivsemalt kasutada ei osata...

pelvissaile ütles ...

kui ma missiks saan, siis ma toon maailmarahu ja saadan aafrika lastele palju kommi

Liina ütles ...

tsiteerides armastustkolmeapelsinivastu, siis "tahan tegeleda terve elu missiooniga"