pühapäev, 11. aprill 2010

Elimineerime kahjureid

Paljud teist on juba kindlasti lugenud selle Iraagi sõja video kohta, milles USA sõdurid nagu arvutimängus helikopterilt inimesi (antud juhul ka kaks Reutersi töötajat ja muid tsiviilisikuid) tapavad. Tegemist on suurepärase näitega sellest, missugune näeb välja kaasaegne meelevaldselt alustatud ja veelgi meelevaldsemalt jätkuv sõda. Kes ei ole seda videot veel vaadanud, siis siin on teie võimalus. Soovitan vaadata ja mõelda. (Konkreetsest juhtumist on pikemalt kirjutatud WikiLeaks leheküljel, koos täispika videoga.)



Vilja Kiisler kirjutas sellest Delfisse ka suurepärase arvamusartikli (rääkis muuhulgas ka üldisemalt sõja meediakajastusest). Tsiteerin tema viimast lauset: "Okupandi ja sõjardi nimetamine rahutoojaks ja vabastajaks ei muuda sõja inimvaenulikku olemust." Nagu arvata võib, olen 100% nõus. Jällegi, soovitan lugeda.

Sealt sattusin edasi ka jaanuaris Ekspressis ilmunud intervjuule Jaak Aaviksooga (mis mõttes selline inimene kunagi TÜ rektor oli?). Mõned väljavõtted jutust tolle Vabaduse väljaku klaasmonstrumi peamise paigaldajaga, teemaks Afganistan (TV on intervjueerija, JA on Aaviksoo):

TV: Tapame teatud arvu inimesi ära ja läheb paremaks?
JA: Jah, mingi hulk inimesi ilmselt tuleb elimineerida.
TV: Härra minister, te kasutate eufemisme.
JA: On selge, et osa nendest vaenlastest tuleb sõna otseses mõttes elimineerida. Hävitada füüsiliselt. Kineetilise relvaga, nagu öeldakse.
TV: Kuidas on Afganistan seotud kaksiktornide ründamisega?
JA: Afganistani pinnalt ja Talibani režiimi toel kavandati need rünnakud.
TV: Aga millised on tõendid? Ründasid enamjaolt saudiaraablased, jõukatest perekondadest pärit noormehed.
JA: Jah, seda küll, aga terroristide treenimine ja ettevalmistus toimub üsna paljudes laagrites. Teatud ulatuses Somaalias, teatatud ulatuses Jeemenis; väga täpselt ma sellega kursis ei ole, kus täpselt.
TV: Nii et kui teile öeldakse, et Afganistanis on terroristid ja järjelikult tuleb Afganistani rünnata, siis te usute seda?
JA: Paljusid asju ma usun lihtsalt sellepärast, et need, kes räägivad, on teatud usaldusväärsusega.
Palju õnne sellise kaitseministri eest! Ma pole debiilsemat intervjuud kaua aega lugenud (ok ok, Kristiina Ojuland on tihedalt tema kannul). Ehk siis tõendeid ei ole, kuid "vaenlased" tuleb "elimineerida" (hmm, ei kõla ju üldse 20. sajandi suurimate diktaatorite moodi..), kuna USAst tuli selline käsk. Edasised kommentaarid oleksid liiast.

0 kommentaari: