neljapäev, 22. aprill 2010

Loomad EI ole klounid



Eesmärgiks on "edendada Eesti rahvuslikku tsirkusekultuuri". Huvitav, kas see kujutab endast loomapiinamist eesti moodi? Mul pole midagi kondiväänajate ja laheda akrobaatika vastu (Cirque du Soleil on ülipopulaarne ilma ühegi loomata); klounid on õõvatekitavad, aga see on pigem igaühe sisetunde küsimus. Küll aga tuleks kategooriliselt ära kaotada loomatsirkused, kuna mitte ükski loom ei õpi "heaga" (nagu loomataltsutajad suure suuga väidavad) jalgrattaga sõitma või põlevast rõngast läbi hüppama. Kõik trikid, mis loomadele õpetatakse, käivad nende instinktidele vastu ning on lihtsalt julmad ja sadistlikud. Ning mille nimel? Et inimesed saaksid "meelt lahutada" ning lapsed juba varakult harjuda loomade ekspluateerimisega? Kultuurne tõepoolest...

Miks aga on vaja üldse luua rahvustsirkus? Viikna sõnutsi pidada Eesti olema Euroopas pea ainuke riik, kus säärane piinamisasutus puudub. Kõigil-teistel-on-miks-meil-ole on alati hea ja vettpidav argument. Selle nimel võib ju küll eksootilisi (äkki isegi väljasuremisohus) loomi siia tarida ja rahva rõõmuks tantsima panna.

Üks kommentaar antud artiklile oli järgmine: "minule isiklikult tsirkus meeldib, natuke kahju on küll loomadest, aga sealne elu oleks neile isegi parem kui kuskil metsikus looduses, kus mingid tulekahjud ja muu selline on." Nonii, peaks vist kõik metsloomad puuri panema, et neid selle jubeda ja ohtliku looduse eest kaitsta...

Tundub, et viimasel ajal on suur vajadus kõigele "rahvuslikkuse" silti külge kleepida. Huvitav, kas nii on kergem kultuuriministeeriumilt toetust saada (et ajame eesti asja vms)? Enamasti on see ju täiesti sisutühi silt, mis tsirkuse puhul võib tähendada parimal juhul eesti keeles rääkimist ja ahvikesele sinimustvalge jakikese selgatõmbamist... Minu meelest võiks kultuuriministeerium toetada ideid ja projekte, mis seda tõesti väärivad, mitte neid, mis end suure suuga rahvuslikuks kuulutavad (vormilt rahvuslik, sisult aneemiline).

Viikna ei saa üle ega ümber ka põlisest tarkusest, et pööblile polegi vaja muud kui tsirkust ja leiba: "Tsirkus on lihtsatele inimestele vaata et tähtsamgi kui mõni peen kultuurisündmus". Usun, et igaüks (ka "lihtne" inimene, kuigi see on vastikult üleolev ütlemine tema poolt) leiab enda lõbustamiseks mõne loomapiinamisest parema viisi.

Ja nime osas, äkki jätaks Estonia siiski ainult ooperi- ja balletiteatri jaoks?

3 kommentaari:

Kadri ütles ...

Tule taevas appi...

Üks jubedamaid asju, mis ma näinud olen oli "kuulsas" Peterburi tsirkuses - väikestesse jakikestesse riietatud kahel jalal tantsivad kassid. Sellest sai ka minu tsirkuse külastamise esimene ja viimane kord!

Jaanika ütles ...

Mina vaataks parema meelega, kuidas Viikna läbi põleva rõnga hüppab ...

Kadri ütles ...

Jaa! Ja trikoo olgu seljas!