esmaspäev, 14. september 2009

Ikka sama vana jama

Kirjutan siis oma akadeemilises elust kah pisut. Aineid on kokku viis (maksimum, mida lubati), kuid juba nendegagi tundub, et tööd saab olema rohkem kui rubla eest. Ehk: õppetöö tase on kohe kindlasti kõrgem kui Tartu Ülikoolis, lähtudes juba sellistest määrajatest nagu üliõpilaste arv aines, reaalne materjalide läbitöötamise vajadus jms. Seega, kuigi Toronto Ülikool on ilmatuma suur (45000 üliõpilast), siis massiülikoolistumist, nagu juhtus Eestis, siin toimunud ei paista olevat. Tahtmata seejuures oma alma materit mingitpidigi alavääristada...

Ainetest täpsemalt aga ükshaaval:

  • The Politics of Identity (identiteedipoliitika). Kes mu bakatöö (mis rääkis rahvuslike identiteetide konstrueerimisest) ja teiste uurimustega kursis on, siis ei tohiks siin üllatust olla. Aine käsitleb võrdlevalt klassi, etnilisust, rahvust, religiooni, rassi ja sugu (täpsemalt gender; eesti keeles seda sex ja gender eristust lihtsalt ei ole), kuivõrd tegu on sama protsessi erinevate sisudega (kui nüüd postmodernistlikult läheneda...). Igatahes on see jube põnev, esimeses päriselt toimuvas seminaris tuleb luubi alla näiteks Rwanda genotsiid ja sellele eelnenud rassiliste erinevuste tekitamine Belgia koloniaalvõimu poolt (st kui sul oli 10 või enam lehma, siis sa olid Tutsi, muidu aga Hutu). Kohustuliku kirjanduse nimekiri on igatahes pikk ning muljetavaldav. Kursuse lõpus tuleb esitada 20 lk pikkune uurimistöö (võrdlus TÜ 40 lk bakatööga).
  • Sexual Diversity Politics (seksuaalse mitmekesisuse poliitika). Jällegi üks identiteediteemaline aine, seekord lahates aga täpsemalt seksuaalsuse küsimust. St kas selline binaarne määratlus nagu hetero/homo üleüldse eksisteerib ning kuidas on see "seksuaalsus" olnud oluline poliitiliselt. Huvitav juba kas või ainult Leedu päevakajaliste sündmuste taustal (mis on, lubage mul öelda, täiesti debiilsed arengud). Lähenemine ja lugemisvara on taaskord väga mitmekesised.
  • The Politics of Disease and Epidemic (haiguste ja epideemia poliitika). Aine, mis uurib sügavuti epideemiate mõju riigile ja sotsiaalsele struktuurile ning vastupidi. Rõhuasetus on pandud HIV/AIDSile Aafrikas (LAV ja Botswana muidugi eesotsas kui kõige enam uuritud näited). Tegemist on päris rämeda nädalase lugemiskohustusega ainega, mille lõpus tuleb esitada samuti 20 lk pikkune uurimistöö.
  • Religion and Power in the Post-Colony (religioon ja võim postkolooniates). Interdistsiplinaarne aine (antakse politoloogia- ja religiooniosakonnaga kahasse), mis ühendab identiteete, religiooni, võimu (in Foucauldian sense) ja Aafrikat. Uurimise all on seega kogu mu bakatöö temaatika ja siis religioon veel sinna otsa kah (kuigi tegelikult ei ole nii religioonikeskne, kui pealkiri vihjab). Aine kestab 2 semestrit ning sisaldab mitmete uurimistööde kirjutamist ja ka blogi pidamist (eks näeb, kuidas see välja kukub).
  • Introductory Swahili (sissejuhatus suahiili keelde). Ja viimaseks mu ainuke keeleaine, milleks on sedapuhku Aafrika ainuke laialtkasutatav kohalikult arenenud keel (suurte araabia mõjutustega küll). Keel, mille Eestis õppimine oleks võimatu. Aine raames peame mitu korda muideks käima söömas suahiili restoranis (uhh, kui tüütu, eksole :)
Nagu näha, kumab mu valikutest läbi kaks jõukeset: esiteks identiteedipoliitika ja teiseks (tegelikult täiesti üllatuslikult) Aafrika. Lugemist on igaks nädalaks kohutavalt palju, nii et ma isegi ei tea veel, kuidas ma korralikult nii asju lugeda kui ka jooksvaid kirjatükke kirjutada jõuan. Rääkimata veel lõpu-uurimuste kirjutamisest. Järgmisel semestril lisanduvad ained rassist (jälle otsapidi sellesse identiteediteemasse) ja Ukraina ja SRÜ riikide siiretest (rahvuspoliitikate taustal) ning kvalitatiivse metodoloogia seminar (kus on max 5 inimest, sh mina).

PS. Üks huvitav fakt: ükski mu õppejõududest ei ole valge heteroseksuaalne mees (ehk inimene, kes on üldiselt olnud vaba igasugusest diskrimineerimisest), kõikidel on vähemalt üks neist identiteetidest kuidagist teistpidi.

PPS. Nagu näha, pakume me Liinaga pisut erinevate suunitlustega postitusi. Noh, et ikka kõigil huvitav lugeda oleks.

2 kommentaari:

Inge ütles ...

Kiitus teile mõlemale aktiivse kirjatöö eest, ärge seda unarusse jätke ja leidke ikka ja alati aega kirjutamiseks. Huvitav!!!

K ütles ...

Nutan eriti selle epideemia aine järele.