neljapäev, 24. september 2009

Raamatud, aje!

Elu on nüüdseks juba päris kindlasse rööpasse läinud. Pidevalt on palju lugeda ja kirjutada: näiteks järgmiseks nädalaks on mul vaja läbi töötada miski 300 lehekülge teksti ning kirjutada 3 esseed (kokku küll vaid 10-11 lehekülge). Ja vabal ajal... või noh... mis vabal ajal? Tegelikult saab vahepeal ikka hinge ka tõmmata, isegi kui vaid tunnikeseks.

Täna saime kätte oma Amazon.com-ist tellitud raamatud. Kuna valvelauas (sinna jäetakse tulnud pakid) algul kedagi ei olnud, olime me alguses lootuse neid juba täna näha (ja nimed sisse kirjutada!) maha matnud. Kuid siis, ootamatult, kostus päästja koolikell (antud juhul küll tuletõrjesireen), mis kutsus inimesi evakueeruma, mispeale meie oma pakipaberi näppu võtsime ja alla järgi läksime. Sest noh, kui juba sireen töötab, järelikult on valvelauas keegi kohal kah. Vot selline ida-eurooplaste mõttemall on meil :)

Paki sisu oli muidugi äge. Mulle tuli 7 raamatut, millede autorite hulgas oli ka nt Foucault (aje!), Ian Hacking, Rogers Smith (Stories of Peoplehood on vhea raamat) ja ka näiteks mu päris oma Berger & Luckmanni sotsiaalkonstruktivismile-alusepanija-raamat. Liina sai aga kätte oma laste füsioteraapia raamatu (veel üks telliskivi juures), mida ta väga-väga-väga tahtis. Tema teine raamat peaks millalgi järgmisel nädalal saabuma. Kurb asi on aga see, et kogu selle kohustusliku kirjanduse (mis on ka muidugi väga hea) kõrval ei teki võimalustki neid kohe lugema hakata.

Lõpetuseks natuke nalja kah. Nimelt on mu suahiili keele õpetaja pärit Tansaaniast, teades seega antud kultuurist päris palju. Üks asi, mida ta meile väga tungivalt rõhutas, on see, et teretades peab inimesega kätt surudes ALATI kasutama paremat kätt. Miks? Põhjus väga lihtne: vasakut kätt kasutatakse... noh, ütleme, tualettruumis. Tagumiku pühkimiseks (mitte et seda enam siis pühkimiseks nimetada saaks). "Lääne" inimesi, kes tahaksid ikka paberit kasutada, kutsuvad nad aga kuivpuhastajateks (dry cleaners).

Teine lugu on samuti Aafrikast, mille jutustas üks mu õppejõududest, kes ise päris mitu head aastat on Nigeerias elanud. Nimelt hoiatasid ühes Nigeeria provintsis kohalikud nõiad/šamaanid/muud-sihukesed-tegelased inimesi genitaalide varguse eest. Ja nii pidavatki kõik inimesed bussiga sõites oma vastavatest piirkondadest kinni hoidma, et nii vältida nende kaotsiminekut. Üks mees oli suisa seal teise ära tapnud, põhjendades seda sellega, et too oli ta genitaalid ära varastanud. Huvitaval kombel sealsed politseinikud selle peale aga ei tulnud, et seda "vargust" oleks ju üsna lihtne tõestada (noh, püksid maha ja...).

0 kommentaari: